Logo

Projekt logo
Rendezvénynaptár
2024. Március »
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

magyar english
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Akadálymentes verzió Főoldal Nyomtatás Elérhetőségek  
 

LÁTNIVALÓK/LáTNIVALóK A KöRNYéKEN

Látnivalók a környéken

A képekre kattintva elérhető a bővebb galéria a látnivalókról

Deseda-tó

A Deseda hazánk egyik leghosszabb mesterséges tava, melyet a Deseda-patak felduzzasztásával alakítottak ki. Hossza mintegy nyolc kilométer, szélessége 300-500 méter. Több Kaposvár környéki települést, településrészt - Somogyaszaló, Toponár - is érintő partján horgászparadicsom, strand, hétvégi hobbikertek találhatóak, a tó körül kerékpárúton lehet körbekerekezni. A leghosszabb kerékpártúra útvonala csaknem 23 kilométer.

Fekete István Látogatóközpont

A toponári, azaz a keleti oldalon működő strand közelében épült a Fekete István Látogatóközpont, amely a tó és a somogyi vidék flóráját és faunáját mutatja be. Egyik fő látványeleme az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa, amelynek törzsén és lombkoronájában az erdők-mezők élővilága elevenedik meg. Másik különlegessége egy hatalmas akvárium, amely a Deseda jellegzetes halait mutatja be. A létesítmény teljes körűen akadálymentesített valamennyi célcsoport számára. Az épület mellett csónakkikötő, játszótér is épült. A tavon napelemes, környezetbarát, kerékpárszállítására is alkalmas kis hajó működik, amely kellemes sétahajózást tesz lehetővé.A terület az új ökoturisztikai útvonalon járható körbe akár gyalogosan, akár kerékpárral.A túrázók pihenőhelyeket, esőbeállókat találnak útközben. A kilátóból pedig gyönyörű a panoráma!

További információ:

Toponár, Deseda

Tel.:06/20 310 2639

http://deseda.smmi.hu/en

Desedai-parkerdő /Arborétum

A tó északi részén alakították ki 1978-ban, parkolókkal, gépkocsi beállóval, kiszolgáló egységekkel, játszóterekkel és tanösvényekkel.

A parkerdő magában foglalja a 26 hektáros arborétumot is, mely igazi különlegesség. Félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. A terület - melyen eredetileg egy tájidegen akácos volt - nagyon változatos természeti adottságokkal rendelkezik: vannak benne száraz dombhátak, enyhe nyugati és keleti irányú lejtők, mocsaras részek is. A növények telepítése 1978-ban kezdődött meg a Sefag Rt jóvoltából. A fiatal botanikai gyűjteményben szinte minden hazai fafaj megtalálható, 73 lombos fafaj és 38 tűlevelű fajta. Az impozáns látványt nyújtó tűlevelűeket, hamis ciprusokat, tujákat és jegenyefenyőket sorokban és csoportosan ültették. Az arborétumban a külhoni fajok mellett olyan hazai őshonos fajok is megtalálhatóak, mint az ezüsthárs, a bükk, a nyír.

A nagyközönség számára a millennium évében nyitották meg a botanikai gyűjteményt, mely egyaránt szolgálja a kikapcsolódást, a tanulást és a pihenést a szemet gyönyörködtető növényritkaságokkal. A partról 100 méteres fahíd ível át a tó Deseda pataki ága fölött a félszigetre, ahol a kisebb utak mellett két fő sétaúton járhatjuk körbe az arborétumot: Az egyik közvetlenül a vízpart vonalát követi 1,4 km hosszúságban, a másik körsétaútszerűen kanyarog a facsoportok között 1,7 km hosszan.

 

Kalanderdő - az Arborétum nyugatról, egy fahídon közelíthető meg, s tele van attrakciókkal, meglepetéssel! A tematikus útvonalakon madár-megfigyelőhely, kalandkunyhók, lebegő sétány, interaktív és lovas tanösvények várják a kirándulókat. http://www.desedakalanderdo.hu

Lombkoronatanösvény a Desedán

A lombkoronatanösvény a desedai arborétumtól (kaposfüredi oldalon) nem messze található. A tanösvény nagyjából 20 méter hosszú és 6 méter magas.


 

Igal Gyógyfürdő

A Dél-Dunántúl egyik legrégibb fürdője, a Balatontól mindössze 40 km-re délre, Kaposvártól és az M7-es autópályától alig félórányira található.

Igal, a 2016-os évben, Somogy megyében elsőként kapta meg a gyógyhely minősítést, amely egyfajta minőségi garanciát biztosít az ideérkező vendégeknek, hogy nem csak a gyógyvíz összetételét, hanem a környezeti tényezőket tekintve is Magyarországon a legjobbak közé tartozik. A 651 m mélységből feltörő 81 C-os gyógyvíz, amely rendkívül magas (10.358 mg/liter) oldott ásványi anyagot tartalmaz, már több mint 50 éve Európa legjobbjai közt van számon tartva. Ezt talán mi sem bizonyítja jobban az elégedetten távozó fürdővendégeknél, hogy számtalan már-már kilátástalannak hitt gyógyulás, baleset utáni felépülés vagy éppen gyermekáldás köszönheti valóságalapját a víz jótékony hatásának. A fürdőben 13 db, minden korosztályt kiszolgáló medence, ingyenesen igénybe vehető szauna-világ 3 pályás óriáscsúszda, játszótér illetve több sportpálya található. Fürdőnkben több OEP által finanszírozott kezelés is igénybe vehető (tangentor, masszázs, súlyfürdő, iszapkezelés) kedvező áron. Egész évben színes programokkal, kulturális rendezvényekkel és időszakos kedvezményekkel várjuk a hozzánk ellátogató vendégeket. Családias hangulatú fürdőnkben minden korosztály megtalálja a számára legideálisabb kikapcsolódási lehetőséget.

 

7275 Igal, Rákóczi tér 30.

Tel.: 0682/573-058

http://www.igal.hu/Gyogyfurdo/A-furdo-tortenete

E-mail: gyogyfurdo@igal.hu

 

Nyitva tartás: egész évben


 

Szennai Skanzen

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Kaposvártól 8 km-re található. Az országban egyedülálló módon egy élő falu közepén jött létre. Célja Belső-Somogy és a Zselicség népi építészetének, lakáskultúrájának és életmódjának bemutatása a 19. század közepétől a 20. század első feléig eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és technika alkalmazásával történt. Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg a múzeumot. Jelenleg öt porta található az egy utcából álló, múltidéző épületsoron. A lakóházakon, és a hozzájuk tartozó gazdasági épületeken kívül több pince, présház és a megye vallási sokszínűségét bemutató szakrális építmények is megtekinthetők. A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben nép barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom, mely igazi ékköve a megyének. A templom máig aktív szerepet tölt be a falu életében. A Szennai Skanzen az épületek sikeres és hiteles újra telepítéséért 1982-ben megkapta az Európa-Nostra Díjat.

 

7477 Szenna, Rákóczi F. u. 2.

Tel.: 06/82 584 013, 0630/377 6703

E-mail: szennai.skanzen@gmail.com

 

http://www.skanzen.hu/hu/a-skanzen/intezmenyeink/szennai-skanzen


Zselici Csillagpark

A Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagparkban nappali és éjszakai távcsöves bemutatók és vezetett erdei túrák, planetárium, meteoritok, valamint a somogyi erdők növény- és állatvilágát bemutató kiállítások és foglalkozások várják a kirándulókat. A csillagvizsgáló mellett található 25 méter magas kilátóban a csodálatos zselici panorámában gyönyörködhetnek a látogatók. A komplexum, a térségben található 8 túraútvonal, amelyek kerékpárral és gyalogosan is bejárhatóak, az öt pihenőpont és a Ropolyi-tó környéke egész napos kikapcsolódásra ad lehetőséget az ide látogatóknak.

 

További információ:

7477 Zselickisfalud külterület

Tel.:06/82-505-180

E-mail: info@zselicicsillagpark.hu

http://zselicicsillagpark.hu/

 


Bőszénfai Szarvasfarm

Vadaspark: Csoportok és egyén látogatók számára kínálnak szabadidős és szakmai programokat a Zselic lankái között található vadgazdaságban.

A látogatók a vadasparkba szelíd szarvasokat simogathatnak, megtekinthetik a trófeagyűjteményt, előre egyeztetett időpontokban traktoros vagy lovaskocsis szarvasnézésen vehetnek részt. A Zselicvad Étteremben -amely 45 fő befogadására alkalmas-helyi alapanyagokból (főleg vadhúsokból) készült különleges ételeket kínálnak. Konferenci termeik tematikus programok, céges és családi összejövetelek otthonául szolgálhatnak.

További információ:

7475 Bőszénfa, Malom u 3. 

Tel.:06/20 977 6289 

https://szarvasfarm.hu/


Katica Tanya Élményközpont

A Katica Tanya egy 12 hektáros élményparadicsom, melyben egy helyen megtalálható az élmény mindhárom eleme: program, szállás, ellátás. Több, mint száz játszóalkalmatosságunk 90%-a egy belépőjeggyel igénybe vehető. 

 

A Katica Tanya minden fejlesztését, játékát a környezettudatosság jellemzi. 

Az Élményközpont: 

Magyarországon egyedülálló, óriási beltéri csúszdaház és játszóbirodalom minden generációnak.

- XIII. századi tervek alapján készült középkori Lovagvár és hajítógép, lovagi bemutatók. 

- Több tucat kül-és beltéri játék: ügyességi akadálypálya, óriás labirintus, pedálos gokartok, vízipark, kültéri csúszdák, légágyúpajta, öreg géppark, erdei kötélpályák és óriás lecsúszók

- 30 féle őshonos és hagyományos tartású háziállatnak otthont adó Bemutatógazdaság gondozási, simogatási programokkal

- Kalandbarlang (8 méteres mászófalak, minibowling pálya, ugrószőnyegek, kültéri szabadesés, készség- és kreativitást fejlesztő játékok)

- Jeles Napok, több mint félszáz kézműves, gazdálkodási, hagyományőrző és természetismereti programja.

- Elektromos versenygokart pálya 

Egyedülálló 420 m-es modern versenygokart pálya nyílt a Katica Tanya Élményközpontban, amely elektromos versenygokartokat használ. Jelenleg 16 együléses gokart várja a sebesség és a versenyzés szerelmeseit, a közeljövőben további kétüléses gokartok is érkeznek majd, a családi élmény maximálizásáért. 

 

További információ: 

7477 Patca, Faluvég

Tel.:06/30-411-6002

E-mail: info@katicatanya.hu

Web: www.katicatanya.hu


Szent László Nemzeti Emlékhely

Szent László király 1091-ben alapította a somogyvári bencés monostort a Kupavárhegyen. Somogyország szívében, Koppány vezér egykori birtokán telepített le a dél-franciaországi Saint-Gilles-ből hívott szerzeteseket. A középkori Magyarország legnagyobb monostortemplomát ezért a francia anyakolostor patrónusa, Szent Egyed (Saint Gilles) tiszteletére szentelték. Somogyvárt több mint négy évszázadon keresztül lakták a szerzetesek és látogatták a zarándokok.

A látogatóközpont szomszédságában kialakított parkból induló, a hegy oldalában sűrűn kanyargó, fából ácsolt sétaúton közelíthető meg a várhegyen elterülő romterület. A turistaút padokkal szegélyezett pihenőiből visszapillantva kirajzolódik a lankás somogyi táj. Lenyűgöző a látvány a hegyen magasodó kilátóból is: madártávlatból látszik múlt és jelen, az egykori méltóságteljes apátsági rom és a kortárs építészet alkotásai: maga a látogatóközpont.

A kiállítás a szent és az uralkodó kettősségét vizsgálva mutatja be a magyar középkor talán legnagyobb hatású királyát. A gyűjtemény gazdag interaktív magyarázó anyag segítségével felidézi Szent László koponyaereklyéjét és a szent legfontosabb középkori ábrázolását, a győri hermát. Megjelenik egy különleges képsorozat a búcsúszentlászlói ferences rendházba készült 8 darab, nagyméretű barokk olajkép is. Ezek Szent László legendáit illusztrálják, bővebb magyarázatuk az interaktív eszközökre került. A gyűjtemény legszebb darabjai, a Szent Lászlót ábrázoló falképmásolatok. Az akvarellmásolatok modern megfelelői, nagy felbontású fényképek és panorámaképek interaktív vetítése mutatja be a Kárpát-medence területén található Szent László freskókat, folyamatosan gazdagodó, virtuális gyűjteményként. Tíz, Szent Lászlóról szóló korabeli forrásszöveg, vers és ének is meghallgatható.

 

További információ:

8698. Somogyvár, Besliahegy 64.

Bogdán Hajnalka létesítményfelelős

E-mail: szentlaszloemlekhely@nofnkft.hu  vagy szentlaszloemlekhely@gmail.com

Telefon: +36 70 197 9902

www.nöf.hu/varak

 

NYITVA TARTÁS

Hétfő: Zárva

Kedd-Vasárnap

március 15 – május 31.: 09:00 – 17:00

június 1 – augusztus 31.: 10:00 – 18:00

szeptember 1 – október 31.: 09:00 – 17:00

november 1 – március 14.: 10:00 – 16:00

Pénztárzárás a nyitva tartási idő vége előtt 30 perccel.


 

Szász Endre Kastélymúzeum

Várdán, Szász Endre képzőművész egykori lakhelyén, a kirándulókat 4 látványosság várja. 

1. A villát arborétum jellegű park öleli körül, ami rendezvényeknek is lehetőséget nyújt.

2. A művész egykori műtermében minden korszakában, stílusaiból,ismeretlen műveiből és iparművészeti munkáiból látható egy keresztmetszet.

3. Kastély berendezés: antik műtárgy gyűjtemény, mintegy stílustörténeti kiállítás, ahol a reneszánsztól a szecesszióig mindenben gyönyörködhetnek az érdeklődők.

4. Oldtimer gyűjtemény: a művész veterán autói (időszakos kiállítás). A látogatók Szász E. alkotásokat, emléktárgyakat is vásárolhatnak.

 

További információ:

7442 Várda, Fő u 97.

Tel.:06/30 959 6979

E-mail: szaszendre.info@gmail.com


 

Krisna-völgy (Somogyvámos)

Krisna-völgy egy béké sziget a rohanó hétköznapok tengerén, a Balatontól mindössze 30 kilométerre, Kaposvár és Fonyód között félúton helyezkedik el. Az Európában is egyedülálló Indiai Kulturális Központ és Biofarm számos kikapcsolódási lehetőséget kínál minden korosztály számára.

A látogatók kirándulást tehetnek a szent helyekkel, tavakkal tűzdelt botanikus kertünkben, biokertészetünkben, meglátogathatják tehénvédelmi központunkat. A helyi Govinda, vegetáriánus étteremben fogyaszthatnak hagyományos indiai fogásokat. Csoportos jelentkezések esetén kulturális, zenei, táncos, vagy akár gasztronómiai program, öko túra, kertészeti körbevezetés, ökrös szekerezés és számos egyéb kikapcsolódási lehetőség közül válogathatnak az érdeklődők.

További információ:

8699 Somogyvámos,Fő u 38.

Tel.:06/30 436 3900

https://krisnavolgy.hu/


 

Madár-és Élménypark - Zsippó

A Madár-és Élménypark 2010 márciusában nyílt meg Bárdudvarnokon festői szépségű kistelepülés részén, Zsippón. Az élménypark 2,5 hektáros. Területén Somogyban egyedülálló 1,5 ha-os arborétumot találunk. Közel 100 fajta madarat, köztük pávát, számtalan galamb és tyúkfajtát, papagájokat, vízi szárnyasokat és egyéb érdekes madarakat találunk. Parasztházunkban megcsodálhatja a paraszti élet tárgyait, ruháit,képeit. A park színfoltja a szökőkút, a kilátó, az indiánsátor és a számtalan nyíló virág, a sokféle örökzöld, lombhullató bokor és fa. 

További információ:

7478 Bárdudvarnok, Zsippó 50.

Tel.:06/30 517 7430.  06/82 713 089

www.zsippokerteszet.hu


Kassai-völgy lovasíjászat

Kaposmérőtől balra kanyarodva Kassai Lajos lovasíjász birtokához jutunk. Kassai Lajos a modern kori lovasíjászat létrehozója. Ő dolgozta ki az ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó sportág szabályrendszerét.
A völgy minden évben otthont ad a Nemzetközi lovasíjász versenyeknek. Tartanak itt rendhagyó történelemórákat iskolásoknak, szerveznek nyílt napokat és edzőtáborokat egész évben. A sok érdekesség mellett, látható itt egy muzeális értékű, 6,5 m átmérőjű 160 éves kazah jurta.

Nyíltnapokon minden hónap első szombatján vehet részt az érdeklődő!


Elérhetőség: http://www.lovasijaszat.hu/

7521 Kaposmérő Rákóczi u. 122.



 
Tourinform logo Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület EDEN - Kíváló Európai Desztinációk
Jelen honlap tartalmáért a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület felelős.
Látogatók száma 2007.12.10. óta: 5 465 444
Adatvédelem