Logo

Projekt logo
Rendezvénynaptár
2020. Július »
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

magyar english
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Főoldal Nyomtatás Elérhetőségek  
 

LÁTNIVALÓK/TERMéSZETI KöRNYEZET


Il Parco Civico

Parco Civico si trova nel dietro del supermercato Tesco. Non c’é lontano del centro della cittá. Il lago Malom é  l’area di riposo benvoluto. C’é una statua che si chiama l’albero della vita (l’opera di Gera Katalin) . Perché i nomi dei ragazzi di Kaposvár si trovano sopra le foglie bronze di questa statua  Accanto al colonna degli olimpici possono visitare i monumenti dei martiri di Arad. Il parco é luogo ideale presso fare sport perché ci sono  pista da corsa,  la pista del pattino  a rotelle e  la pista di parkour. 

Berzsenyi parco

Berzsenyi parco é il piú grande territorio verde della cittá.  I turisti possono visitare la statua di  Gera Katalin (l’ angelo della libertá), la statua di Németh István ( giá sindaco), il busto di Berzsenyi Dániel. La colonna di 44. reggimento fonteria ricorda al passato storico.  La fontana di Zsolnay si trova nel centro di Berzsenyi parco.   

 

Okospark - Kaposvár új,zöld parkja 2019


Il lago Deseda, Zselic,  Gyertyános;  Tókaj Bosco 

Il lago Deseda con una superficie di 1112 ettari é situata nel dintorno di kaposvár. 

Il lago Deseda con una lunghezza di circa 8 km e larghezza di 300- 500 metri , é il piú grande lago d' Ungheria. Questo lago .  Ci sono diversi comuni nella riva del lago Deseda fra l'altro Toponár, Somogyaszaló. Una pista ciclabile circonda tutto il lago é lunga é in totale 28 km. 

Questo territorio ci sono diversi razze degli animali tipici come licena, cicogna. 


A toponári, azaz a keleti oldalon működő strand közelében épült a Fekete István Látogatóközpont,amely a tó és a somogyi vidék flóráját és faunáját mutatja be. Egyik fő látványeleme az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa, amelynek törzsén és lombkoronájában az erdők-mezők élővilága elevenedik meg. Másik különlegessége egy hatalmas akvárium, amely a Deseda jellegzetes halait mutatja be. A létesítmény teljes körűen akadálymentesített valamennyi célcsoport számára. Az épület mellett csónakkikötő, játszótér is épült. A tavon napelemes, környezetbarát, kerékpárszállítására is alkalmas kis hajó működik, amely kellemes sétahajózást tesz lehetővé.A terület az új ökoturisztikai útvonalon járható körbe akár gyalogosan, akár kerékpárral.A túrázók pihenőhelyeket, esőbeállókat találnak útközben. A kilátóból pedig gyönyörű a panoráma!

Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki 1978-ban, parkolókkal, gépkocsi beállóval, kiszolgáló egységekkel, játszóterekkel és tanösvényekkel.
A parkerdő magában foglalja a 26 hektáros arborétumot is, mely igazi különlegesség. Félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. A terület - melyen eredetileg egy tájidegen akácos volt - nagyon változatos természeti adottságokkal rendelkezik: vannak benne száraz dombhátak, enyhe nyugati és keleti irányú lejtők, mocsaras részek is. A növények telepítése 1978-ban kezdődött meg a Sefag Rt jóvoltából. A fiatal botanikai gyűjteményben szinte minden hazai fafaj megtalálható, 73 lombos fafaj és 38 tűlevelű fajta. Az impozáns látványt nyújtó tűlevelűeket, hamis ciprusokat, tujákat és jegenyefenyőketsorokban és csoportosan ültették. Az arborétumban a külhoni fajok mellett olyan hazai őshonos fajok is megtalálhatóak, mint az ezüsthárs, a bükk, a nyír.

A nagyközönség számára a millennium évében nyitották meg a botanikai gyűjteményt, mely egyaránt szolgálja a kikapcsolódást, a tanulást és a pihenést a szemet gyönyörködtető növényritkaságokkal. A partról 100 méteres fahíd ível át a tó Deseda pataki ága fölött a félszigetre, ahol a kisebb utak mellett két fő sétaúton járhatjuk körbe az arborétumot: Az egyik közvetlenül a vízpart vonalát követi 1,4 km hosszúságban, a másik körsétaútszerűen kanyarog a facsoportok között 1,7 km hosszan.

Kalanderdő - az Arborétum nyugatról, egy fahídon közelíthető meg, s tele van attrakciókkal, meglepetéssel! A tematikus útvonalakon madár-megfigyelőhely, kalandkunyhók, lebegő sétány, interaktív és lovas tanösvények várják a kirándulókat.

Lombkoronatanösvény a Desedán

A lombkoronatanösvény a desedai arborétumtól (kaposfüredi oldalon) nem messze található. A tanösvény nagyjából 20 méter hosszú és 6 méter magas.

A várostól délnyugatra található a Tókaji-parkerdő. Különösen kedvelt a kirándulók körében, hisz közel van a városhoz - mindössze három kilométerre, Kaposvár és Kaposszerdahely között. Könnyen megközelíthető autóbusszal, gépkocsival és kerékpárral is. Nagyon változatos természeti adottságokkal rendelkezik, az erdő természetes varázsa egyesül itt egy összefüggő tórendszerrel. Területe 141 hektár. A tórendszer a horgászoknak is kedvelt pihenőhelye, számos rangos horgászverseny helyszíne. A kirándulókat gondozott tisztások, sétautak, tűzrakóhelyek, erdei tornapálya, játszóterek várják, így a kisgyermekes családoknak is alkalmas egész napos programok szervezésére. Séta közben az egyedülálló növényzetben gyönyörködhetünk. A parkerdő növényfaj-állománya a Zselicéhez hasonló - bükk, tölgy, gyertyán -, de emellett nem őshonos fajok, különlegességek is láthatóak, ilyen például a vörös tölgy, a duglász fenyő vagy a lucfenyő.

Kaposvár déli peremén, Zseliskislak határában, a 67-es út mentén újabb, 44 hektáros parkerdő várja a kirándulókat. A Gyertyánosi-parkerdő egy "falatnyi Zselic": romantikus, hangulatos, vízmosásokkal, dimbes-dombos területekkel, völgyekkel szabdalt terület, melyet apró tavak tesznek még változatosabbá. Növényzetét - nevét is innen kapta - meghatározza a fiatal gyetyán erdőség. Nemcsak pihenni vágyók, túrázók számára ideális, hanem a lovassport szerelmeseinek is, hisz a parkerdőtől néhány száz méterre lovarda is található.

A 70 hektáros Töröcskei-parkerdőt 1981-ben hozták létre Kaposvár déli részén, a Töröcskei-patak völgyében, illetve annak peremén. A terület egy részére fiatalos bükkös és kocsánytalan tölgyes a jellemző, míg másutt idősebb gyertyános-tölgyes és bükkös állományokkal találkozunk. A Töröcskei-patak vizét felduzzasztva hozták létre az 1970-es években a Töröcskei-tavat, mely nagyon kedvelt horgásztó, rendszeresen nemzetközi halfogó versenyek színhelye is, melyek aktív közreműködője az 1934-ben alapított Kaposvári Sporthorgász Egyesület. A tó 3 hektáros területű, 600 m hosszan és 200 m szélességben tölti ki a völgyet. Átlagos mélysége 2 m, de a mederviszonyok eléggé változatosak, így találhatók 3-6 m közötti szakaszok is.

A megye egyik legszebb, helyenként már hegyvidéki viszonyokat idéző, erdőben bővelkedő területe a Kapos völgyétől a Mecsekig húzódó Zselic. A megyeszékhelytől délre található dombvidék egyben Kaposvár környékének legfontosabb természeti értéke is, hiszen az erdős területek aránya, állománya országos viszonylatban is kiemelkedő. A több mint kilenecezer hektár területű Zselici Tájvédelmi Körzetből 140 hektár fokozottan védett.
A terület páratlan sokszínűsége, kisebb-nagyobb vízfolyásai és csurgói, hideg, nedves völgyei, déli, meleg, szőlőművelésre is alkalmas - néhol meredek, máshol szelíden emelkedő - domboldalai, mocsár rétjei emlékezetes túrát ígérnek minden idelátogatónak.

Erre a vidékre is igaz a Dél-Dunántúl általános jellegzetessége: a vidék a mediterrán, illír, pannon, és gyakran az alpi flóra növényeinek határzónája. Egyedi növénytársulásai különböző területek fajai által kialakított érdekes kapcsolatok eredményeképp jönnek létre. A Zselic löszdombjain jóval a neki megfelelő magassági zóna alatt megjelenik a bükk, és gyakran - ritka, és igen értékes társulást kialakítva - elegyet alkot a délről idáig felhúzódó balkáni ezüsthárssal (legszebb példája a szépséges és vadban gazdag Ropolyi-erdő) - ugyanakkor azonban az északi oldalakon és a mélyebb, hűvösebb völgyekben őshonos az erdei fenyő.

Az erdei ciklámen fából faragott szobraA napos domboldalak gyorsan felmelegedő lösztalaján értékes melegkedvelő növények tucatjai élnek. A kontyvirág, a szakállas szegfű és a tarka lednek mellett az erdőkben kakasmandikó és erdei ciklámen nyílik, és csodájára járhatunk a királyné gyertyája szépséges virágának. Ősszel több helyen is szinte szőnyeget alkot a virágzó őszi kikerics lilája. A gyertyánosokban és cseres-tölgyesekben szúrós és lónyelvű csodabogyó igen gazdag állománya él, sőt nem ritka a tavaszi hérics és a leánykökörcsin sem.

Somogyországot az erdők és a vízjárta, lápos, mocsaras völgyek gazdag mozaikja és élővilága jellemzi, és igaz ez a Zselicre is. A védett terület nyugati részén, nem messze a Ropolyi-erdőtől folyik a Bárdi-patak, amelyen egykor kis halastóláncot alakítottak ki. A halastavak gondozásával mára felhagytak, így az elmocsarasodó, lebegő hínáros, sásos, nádas élőhely ma a vízimadaraknak nyújt biztonságos fészkelő- és táplálkozó helyet. Bőszénfától keletre, a Surján-patak széles völgyében hasonlóan gazdag mocsaras élőhelyek találhatók.

A zárt erdőségek, és a vizes területek közelsége okozza, hogy a Zselicben több pár ritka fekete gólya is fészkel. A mocsaras völgyekben gyakori a nagykócsag, a szürke és a vörösgém, és récék, nádi és parti madarak több faja is költ a területen. Az erdőkben réti sas, darázsölyv, zöldküllő, fekete harkály és kis énekesek sokasága fészkel, szarvas, vaddisznó, őz gazdag állománya, valamint vadmacska, borz, nyest és vidra él.

A Zselic néprajzi, társadalomtörténeti szempontból is értékekkel teli táj. A kőkorszak óta lakott, a török előtti időkig pedig sűrűn lakott vidék volt - máig kisebb falvak és nagyobb, annak idején városnak nevezett települések nyomait rejtik az erdők. A törökdúlás után azonban szinte teljesen elnéptelenedett. Az akkor még valóban hatalmas, egybefüggő erdőségek betyárvilága messze földön híres volt, a fennmaradt betyárlegendák gazdagsága a bakonyi történeteket idézi. A tájegység magyar és délszláv lakói hosszú időn át részben erdei állattenyésztéssel, makkoltató sertéstartással foglalkoztak (a zselic szó is a zselod - makk szóból ered).

A Zselicben túrázókat a festői dombok közt meghúzódó apró kis településeken mindenütt várják különleges látnivalók. A táj jellegzetes népi építészetét a tájvédelmi körzet nyugati határán található Szennai Falumúzeum mutatja be, ahol a festett kazettás mennyezetű templom mellett a Zselictől Göcsejig húzódó somogyi tájak parasztházait és eredeti udvarszerkezetét is megtekintheti a látogató (a gazdasági épületeket ma is használják a skanzenben). A Katica Tanya Aktív Pihenés Központban, Patcán minden hétvégén várják a látogatókat egy-egy jeles naphoz kötődő színes programmal. Bárdudvarnokon a művészeti alkotótelepnek otthont adó Goszthony-kúria, a kaposdadai völgyben lovasíjászat, Bőszénfán Meseszálló és Szarvasfarm, Simonfán pedig igazi turistaközpont várja a vendégeket pihenőházaival. A lovas programokat kedvelő vendégek lóháton is bejárhatják a Zselicet a 110 km hosszú lovastúra útvonalon. A túra a kaposvári Meistro Lovastanyáról indul, itt kell előre bejelentkezni. 

A Zselic térsége Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe. A Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el - a skóciai Galloway parkkal közösen - 2009-ben. A Kaposvártól 20 km-re található Hotel Kardosfa Ökoturisztikai és Konferenciaközpont gyakori kiindulópontja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett ún. csillagos égbolt túráknak. 

Információ: Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület


Zselici Csillagpark - SEFAG Zrt.

A települések világításának robbanásszerű erősödésének hatására a fényszennyezés mértéke folyamatosan növekszik, aminek következményeképpen elveszítjük a csillagos égbolt látványát, kapcsolatunkat kultúránk egy részével. A csillagos égbolt természeti értékünk. Generációk nőnek fel úgy, hogy nem ismerik a Tejút látványát. A Zselic azon kevés helyek egyike a világon, ahonnan a háborítatlan csillagos égboltban gyönyörködhetünk. 

Folyamatos éjszakai mérések, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közös munkájának eredményeként 2009-ben – Európában elsőként, a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen – a Zselici Tájvédelmi Körzet elnyerte a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet. Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt az is mutatja, hogy a cím elnyerésével 2009 végén a világon mindösszesen 4 ilyen címet viselő park létezett, a másik kettő Észak-Amerikában volt található. [Ezt a bekezdést inkább a Csillagoségbolt-park oldalára való. De igazából, onnan is ki kellene húzni DDNPI-s részeket? 2009-hez képest most 28 park van. A következő bekezdés miatt kell egy mondat legalább a Csillagoségbolt-parkról, akár az előző bekezdés végére.]

A Nemzetközi Csillagoségbolt-park címre, erre a világszerte egyedi értékre alapozva, a fényszennyezéstől mentes környezet adta lehetőségekre építve hozta létre a SEFAG Zrt. A „Zselici Csillagparkot”, egy komplex turisztikai attrakciót, mely külső és belső programokat egyaránt kínál a látogatóknak. A pihenőpontokon a táj jellegzetességeiről, népi, tájépítészeti hagyományairól, az erdőgazdálkodás történetéről, vízi- és erdei életközösségekről szerezhetnek információkat. A kilátóból csodálatos kilátás nyílik a zselici erdősült rengetegre. A Látogatóközpontban a nappali programon naptávcsöves bemutató, planetáriumi filmvetítés, természeti- és csillagászati kiállítás, erdei túra várja az odalátogatókat. Éjszakai programokon a csillagos égbolt és az éjszakai erdő csodáival ismerkedhetnek.

A Látogatóközpontban csillagász és erdőpedagógus vezeti végig a vendégeket, akik bemutatják a távcsöveket és a meteorit-kiállítást, előadást tartanak a fényszennyezésről, a csillagos égboltról, valamint a Zselic éjszakai élővilágáról. Derült ég esetén a Nap távcsöves megfigyelésére van lehetőség. A programot planetáriumi előadás és filmvetítés zárja.

Nem csak egyéni látogatók, hanem baráti társaságok, családok, óvodai és iskolai csoportok részére is kínálnak programokat.

Az ajándékboltban „Csillagparkos” ajándéktárgyak, kézműves és helyi termékek, üdítők, csokoládé vásárolható.

A Látogatóközpont a távcsőkupola kivételével akadálymentesített. Kerekesszékes látogatók az észlelőteraszon vehetnek részt távcsöves bemutatókon.

„Éjszakai programok”

A Zselici Csillagparkban vezetett éjszakai túrákra és távcsöves bemutatókra van lehetőség.

A csillagnéző túrák hossza általában 4-5 km, de igény esetén rövidebb is lehet. A körutak kezdő- és végpontja gépjárművel jól megközelíthető. A séta szürkületben indul, így a résztvevők szeme fokozatosan hozzászokhat a sötéthez, és a teljes sötétség beállta után is zseblámpa fénye nélkül haladjunk. A legtöbb ember számára önmagában már az is egy új élmény, hogy mesterséges fényektől távol is képes a szemünk az éjszakai tájékozódásra. A túra folyamán a csoport több alkalommal megáll olyan tisztásokon, ahol az égboltra megfelelő kilátás nyílik. Ezeken a helyszíneken csillagász szakvezető mutatja be az égbolt fő látványosságait, aktuális jelenségeit. A sötétség beállta előtt a zselici tájat és élővilágot ismertetik a túravezetők.

Éjszakai távcsöves bemutatók alkalmával az égbolt nevezetes csillagképeit és a Tejút derengő sávját csodálhatják meg a szabad ég alatt. A bemutató során a Hold krátereit, bolygókat, érdekes kettőscsillagokat, gömbhalmazokat, galaxisokat tekinthetnek meg 10, 20, 40 centiméter lencse-, ill. tükörátmérőjű távcsövek segítségével. A program során a látottakról érdekes háttérinformációkat ismertetünk.

Az éjszakai túrák és a távcsöves megfigyelések időpontjai a Hold állásához igazodnak, ezekről a honlapon tájékozódhatnak a Látogatók.

Információ és bejelentkezés:

SEFAG Zrt - Zselici Csillagpark
7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz.
Telefon: 82/505-180, 30/1907-360
E-mail: info@zselicicsillagpark.hu
Postacím: 7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszy u. 21.
Web: www.zselicicsillagpark.hu

 
Tourinform logo Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület EDEN - Kíváló Európai Desztinációk
Jelen honlap tartalmáért a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület felelős.
Látogatók száma 2007.12.10. óta: 3 870 583
Adatvédelem