Logo

Projekt logo
Rendezvénynaptár
2019. Szeptember »
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

magyar english
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot
Hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Akadálymentes verzió Főoldal Nyomtatás Elérhetőségek  
 

LÁTNIVALÓK/LáTNIVALóK A KöRNYéKEN

Szenna, Patca, Kardosfa

Szenna


Kaposvárt elhagyva Kaposszerdahelyen keresztül jutunk a 8 km távolságra levő Szennába. Itt található hazánk első, Európa Nostra-díjas falumúzeuma (1980), amelynek alapvető célja, hogy bemutassa, megőrizze a Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, gazdag tárgyi és szellemi örökségét. Rendezvényein, múzeumpedagógiai foglalkozásain és élő múzeumi helyszínein keresztül olyan praktikus tudást közvetít, melyet bárki felhasználhat közvetlen környezete alakításához, jobbá tételéhez. A falumúzeum a református templom köré épült. Az 1785-ben épült népi barokk stílusú templom festett kazettás mennyezetével a környéken egyedülálló.
                                                    
Elérhetőség: 7477 Szenna, Rákóczi F. u. 2.,

Tel.: 82/584-013; 30/894-7269

E-mail: szennai.skanzen@gmail.com

Nyitva tartás:

2017. február 11-március 26: szombat-vasárnap 10-16 óráig

2017. április 1 - október 29: kedd-vasárnap 9-17 óráig

november 4 - december 10: szombat-vasárnap: 10-16 óráig

http://www.skanzen.hu/hu/a-skanzen/intezmenyeink/szennai-skanzen


 

Patca - Katica Tanya Élményközpont


 A Katica Tanya egy igazi élményparadicsom, egész évben remek szórakozási, tanulási, aktív pihenési lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak. A tucatnyi kül- és beltéri játszóalkalmatosságból ki kell emelnünk Közép-Európa legnagyobb száraz, fedett, óriás csúszdaparkját és a többszintes felnőtt és gyerek játszólabirintust, amelyet több generáció együtt élvezhet. A középkori palánkvár és Európa második legnagyobb működő hajítógépe igazi időutazásra csábítanak. A szabadtéri kikapcsolódást kedvelőinek pedálos gokartok, óriáslabirintus, mezítlábas park, kézi kompok, pontonhíd és vízi járgányok, ugrálódombok nyújtanak felejthetetlen élményt. A 3 féle kötélpályát, a drótköteles lecsúszókat bárki igénybe veheti bátorságától függően. Az őshonos magyar háziállatokat természetes környezetükben mutatjuk be, a hagyományos gazdálkodás eszközeivel együtt. Egyedülálló kínálatukban 50 féle tematikus program közül is választhatnak, így a kézművesség, természetismeret, hagyományőrzés vagy gazdálkodás témakörében. A vendégek mindennap bekapcsolódhatnak a tehénfejésbe, állatgondozásba és lehetőség van kavicsfestésre, a játszóház, hancúrpajta, öreg géppark, gokartpálya használatára. Hétvégente kenyér- és langallósütés zajlik, tematikus programokat kínálnak, melyek a belépőjegy váltásával igénybe vehetők. Szálláslehetőség turistaházaikban 120 fő részére adott, a kempingben 80 sátor, 5 apartmanházunkban összesen 28 fő fér el. Éttermükben házias ételekből választhat mindennap, rendezvényeket is vállalnak.

 
7477 Patca, Faluvég Tel.: 30/411-6002  E-mail: info@katicatanya.hu

http://katicatanya.hu/

Nyitva tartás: március 11-től augusztus 31-ig: 9-20 óráig, naponta

szeptember 1-jétől március 10-ig:

hétfőnként csoportoknak előzetes jelentkezés alapján,

keddtől péntekig: 11-19 óráig, szombaton és vasárnap,

valamint ünnepnapokon és iskolaszüneti napokon: 9-20 óráig.Zselici Csillagpark


A 2015 tavaszán, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, a háromcsillagos Hotel Kardosfa szomszédságában megnyitott Zselici Csillagpark nappali és éjszakai programokkal is várja az idelátogatókat. A csillagvizsgálóban planetárium, távcsőkupola, kistávcsöves észlelőterasz is kialakításra került. Az előcsarnok állandó és időszakos kiállításoknak biztosít helyet. Az érdeklődőket nem csak benti programokkal várják, lehetőségük nyílik éjszakai csillagnéző, valamint nappali erdőjáró túrára is.A csillagvizsgáló környezetében található 25 méter magas kilátó páratlan kilátást nyújt a zselici tájra. A komplexum, valamint a térségben található 8 túraútvonal, amely kerékpárral és gyalogosan is járható, az 5 pihenőpont és a Ropolyi-tó környéke akár egész napos kikapcsolódást is biztosít az ide látogatóknak.

SEFAG Zrt. Zselici Csillagpark

7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz

Tel.: +36 (82) 505-180

E-mail: info@zselicicsillagpark.hu

http://zselicicsillagpark.hu/ 

 


Igal-Gyógyfürdő


A Dél-Dunántúl egyik legrégebben működő fürdője, a Balatontól mindössze 40 km-re délre, Kaposvártól és az M7-es autópályától alig félórányira található. A 651 m mélységből feltörő 81°C-os gyógyvíz, amely rendkívül magas (10.358 mg/liter) oldott ásványi anyagot tartalmaz, már több mint 50 éve Európa legjobbjai közt van számon tartva. Ezt talán mi sem bizonyítja jobban az elégedetten távozó fürdővendégeknél, hogy számtalan már-már kilátástalannak hitt gyógyulás, baleset utáni felépülés vagy éppen gyermekáldás köszönheti valóságalapját a víz jótékony hatásának. A fürdőben 13 db, minden korosztályt kiszolgáló medence, ingyenesen igénybe vehető szauna-világ, 3 pályás óriáscsúszda, játszótér illetve több sportpálya található. Rendszeresen tartanak szauna-szeánszokat illetve aqua-zumba órákat, amelyekkel az aktív pihenést kedvelő vendégeiknek kedveskednek. Fürdőnkben több OEP által finanszírozott kezelés is igénybe vehető (tangentor, masszázs, súlyfürdő, iszapkezelés) kedvező áron. Egész évben színes programokkal, kulturális rendezvényekkel és időszakos kedvezményekkel várják a hozzájuk ellátogató vendégeket. Családias hangulatú fürdőben minden korosztály megtalálja a számára legideálisabb kikapcsolódási lehetőséget.

7275 Igal, Rákóczi tér 30. Tel.: 82/573-058, Fax: 82/573-059

E-mail: igaligyogyfurdo@gmail.com

http://www.igal.hu/Gyogyfurdo/Nyitva-tartas-Arak

Nyitva tartás: Egész évbenAndocs


Igaltól, észak felé érjük el Andocsot. A falu a XVII. századtól híres búcsújáró hely. Barokk stílusú templomát 1747-ben szentelték fel. Boldogságos Szűz szobrát azóta 2 - 2 hetente öltöztetik mindig más ruhába. A templommal egybeépített volt ferences rendház földszintjén található a Mária-ruhák múzeuma, melybe nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden részéből küldenek ruhákat.
Elérhetőség: http://andocs.hu/


Várda


Itt települt le Szász Endre a neves festőművész.. Szász Endre egykori lakhelyén özvegye, Szászné Hajdu Katalin jóvoltából és a Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület munkatársainak közreműködésével tekinthető meg a művész hagyatéka. Az életművön kívül, az eredeti állapotokat őrző antik műtárgy gyűjtemény darabjaival berendezett kastély, a hozzá tartozó 6 hektáros arborétum jellegű park, ősfákkal, valamint a hajdani műterem is rendkívüli élményekkel gazdagíthatja a kastélymúzeumba ellátogatókat.

A hat hektáron elterülő ősfákkal körülvett emlékház előzetes időpont egyeztetés alapján látogatható.


KIÁLLÍTÁSOK:

1. Műterem látogatás: reneszánsz és német barokk stílusú bútorok, 160-180 cm magas kínai padlóvázák, XVIII-XIX. századi ikon gyűjtemény, festmények, Szász Endre falikárpitok, ifjú kori alkotásai, és megtekinthető a művész egykori műterme.

2. Antik műtárgy gyűjtemény: francia, XIV. Lajos kori rokokó, angol barokk, chippendale stílusú bútorok, órák, porcelánok szőnyegek láthatók. A látványt bővítik a különböző stílusú szobrok, tükrök, valamint neves magyar és külföldi festők képeiben gyönyörködhetnek az érdeklődők. A biedermeier, az eklektika, vagy a szecesszió szerelmesei is megtalálhatják a szemüknek és lelküknek kedves tárgyakat.

3. Séta az arborétum jellegű parkban: ha szeretne sétálni, csendre vágyik, illetve madárdalra és a szép növényekben szeretne gyönyörködni

Bővebb információ:
Várda, Fő u 97.

E-mail: info@szaszendre.com

http://szaszendre.com/kastelymuzeum/latnivalok/

Telefonszám: +3630/9596979


Somogyfajsz


Osztopánnál kanyarodjunk Somogyfajsz irányába. A település Fajsz fejedelemről kapta a nevét, aki a X. században ezen a helyen alakította ki egyik központját. Régészeti kutatások alkalmával feltártak egy - a X. századból való - vasolvasztó műhelyt, amely fölött megnyílt az Őskohászati Múzeum és honfoglalás kori emlékhely.
Elérhetőség: http://www.somogyfajsz.hu/


Somogyvár


Kaposvártól Fonyód felé érintjük Somogyvárt, ahol érdemes felkeresni a Somogyvári Történelmi Emlékhelyet. Valaha Koppány (Kupa) vezér szállásterülete volt, aki innen indult lázadó hadjáratra István király ellen. 1091-ben Szent László bencés apátságot alapított és hatalmas bazilikát építtetett itt. Keressük fel a Koppány-emlékművet és a Koppány-forrást is.
Elérhetőség: 8698 Somogyvár, Kupavár,

 

http://www.somogyvar.hu/kupavar


Krisna-völgy / Somogyvámos


Somogyvártól letérhetünk az útról Somogyvámos irányába. Somogy megye egyik legjelentősebb középkori műemléke található itt, a Pusztatorony. 1993-ban a település elfogadta a Magyar Krisna-tudatú Hívők Közösségének letelepedési kérelmét.. A Krisna-völgy egy békés sziget a rohanó hétköznapok tengerén, a Balatontól csak harminc kilométerre, Kaposvár és Fonyód között félúton. A kétszázhatvan hektáron fekvő terület – mely egyben kulturális központ és biofarm is – igazán szép látnivalókkal és új élményekkel kecsegtet az idelátogatók számára. A völgy területén jelenleg közel százötven Krisna-tudatú hívő él, akik ökogazdálkodással, védikus – az ősi indiai szentírásokon, a Védákon alapuló – életmóddal, és számtalan hasznos és érdekes dologgal foglalkoznak – önfenntartásra törekedve. Az idelátogató vendégeket körbe vezetik a templomépület területén, ahol kulturális programokon vehetnek részt a páratlan szépségű indiai szentélyben, valamint a különleges csemegéket kínáló éttermet és a keleti ajándékboltot is meglátogathatják. A völgy legnagyobb eseménye az évente, júliusban megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsú.

Bővebb információ:

8699 Somogyvámos, Fő u. 38.

Tel.: 30/641-2309

E-mail: info@krisnavolgy.hu

http://krisnavolgy.hu/

Krisna-völgy  - Éves Kedvezménykártya: http://kartya.krisnavolgy.hu/

Nyitva tartás: egész évben 10-17 óráig
Elérhetőség: Krisna-völgy, Indiai kulturális központ és Biofarm,
8699 Somogyvámos, Fő u. 38.

 


Kassai-völgy/ Kassai Lajos / Kaposdada


Kaposmérőtől balra kanyarodva Kassai Lajos lovasíjász birtokához jutunk. Kassai Lajos a modern kori lovasíjászat létrehozója. Ő dolgozta ki az ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó sportág szabályrendszerét.
A völgy minden évben otthont ad a Nemzetközi lovasíjász versenyeknek. Tartanak itt rendhagyó történelemórákat iskolásoknak, szerveznek nyílt napokat és edzőtáborokat egész évben. A sok érdekesség mellett, látható itt egy muzeális értékű, 6,5 m átmérőjű 160 éves kazah jurta.

Nyíltnapokon minden hónap első szombatján vehet részt az érdeklődő!


Elérhetőség: http://www.lovasijaszat.hu/

7521 Kaposmérő Rákóczi u. 122.Bárdudvarnok


16 db településrész tartozik ide. Bárdibükkön található a Goszthonyi-kastély, gyönyörű, védett parkjával. A volt Goszthony-kúria működik a nemzetközileg is elismert üvegművészeti alkotótelep.
A Bárdudvarnokhoz tartozó egyik településen, Kaposszentbenedeken épült fel skandináv stílusban Szent Benedek-rendi monostor.
A Petörke-völgye pazar kilátással tárul a szemünk elé Szenna irányából Bárdudvarnok felé, ahol a fürdőzök és a horgászok is kikapcsolódhatnak. A Bárdudvarnok külterületén fekvő Olajhegyen kipróbálhatjuk a quadozást, a paintballt, az agyagkorongozást, de íjászkodhatunk és bölényt is etethetünk. A Zsippó településrészen pedig madár- és élményparkba látogathatunk el.


Bővebb információ:
http://zsipposzepe.fw.hu/
Elérhetőség: www.bardudvarnok.hu


Simonfa


A túrázók egyik fontos központja Somogy megyében a Kaposvártól 10 km-re fekvő, festői völgykatlanban elhelyezkedő Simonfa. A Meteor Természetbarát Turista Egyesületnek két kulcsos turistaháza is van a településen. Nonprofit egyesületük 1982 óta

foglalkozik túrák, kirándulások szervezésével és lebonyolításával. Minden hétvégére kínálnak programokat a szabadidő hasznos és egészséges eltöltésére. Kínálatukban gyalogos, kerékpáros, autóbuszos, egy- és többnapos túrák egyaránt megtalálhatók. „Gyalogolj az egészségedért a Meteorral!” túrasorozatuk évente 16, mindenki számára teljesíthető, 8-12 km-es túrából áll. Saját szervezésű teljesítménytúráik: Vukov Péter emléktúra (10, 30 km), Zselic éjszakai túra (10, 20, 40 km), Zselici 4 fa túra (10, 20, 30 km). Turistaházaik Simonfán, az Ady Endre utcában, a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán találhatók. A Meteor kulcsos turistaház 40 fő részére, a Zselic kulcsos turistaház 26 fő részére kínál egész évben, kényelmes, olcsó szálláshelyet turistáknak, iskolai osztályoknak, baráti társaságoknak. A házak korszerűen felszereltek, nagy udvarral és tűzrakó hellyel rendelkeznek.


Bővebb információ:

7400 Kaposvár Tallián Gyula u. 118.

Tel.: +3682/415-931, +3670/203-5752,

E-mail: postmaster@meteor1.t-online.hu 

www.meteor-kaposvar.hu


Szarvasfarm / Bőszénfa Vadgazdálkodási Tájközpont


Kaposvárt elhagyva déli irányban Szigetvár felé indulunk. A Bőszénfa melletti szarvasfarmon az 1980-as évek óta folyik a szarvasok zártkerti tenyésztése. Magyarország legnagyobb „nyitott vadgazdaságában „csoportok és egyéni látogatók számára kínálnak szabadidős és szakmai programokat. Programjaik: szelíd szarvasok simogatása, agancs gyűjtemény megtekintése, traktoros vagy lovaskocsis szarvasnézés, előre egyeztetett szakmai programok.  Zselicvad éttermük 40 fős melyben kiváló minőségű helyi alapanyagokból ( különböző vadfajok és saját háziállatok húsából) készített ételspecialitásokat kínálnak. Előadótermükben lehetőség van szakmai megbeszélések, konferenciák tartására. Az étterem nyitvatartása szezonális, előzetes bejelentkezés alapján csoportokat egész évben tudnak fogadni.


Bővebb információ:
Elérhetőség: http://szarvasfarm.ke.hu/

Tel.: +36/209776289

Bőszénfa, 7475 Malom u. 3.


Deseda - tó


A tó, hazánk egyik leghosszabb (8 km), mesterséges víztározója, ami nagyon hamar a kaposváriak kedvenc kirándulóhelye, horgászparadicsoma lett.
Ha Kaposfüred irányába hagyjuk el a várost, mielőtt Somogyaszalóhoz érnénk, a Deseda előtt balra kanyarodunk egy földútra. Innen néhány perc múlva már meg is pillantjuk a fahidat, ami a Desedai Arborétumba vezet. Itt szinte minden hazai fafaj megtalálható.
A Kaposvár melletti Gombás-Deseda parkerdő és a Deseda arborétum területén kialakított Deseda-Kalanderdő tanösvény hálózattal várja a látogatókat. Találhatók itt kalandpontok, kalandjátszótér, madármegfigyelő, talajtani bunker és sok más érdekesség.


Bővebb információ:

SEFAG Zrt.

+36/82505-170;

E-mail: turizmus@sefag.hu

http://www.desedakalanderdo.hu/

 

Fekete István Látogatóközpont

A Látogatóközpontban a Deseda-tó változatos élővilágának képviselőit csodálhatjuk meg. Egyik fő látványeleme az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa, mely körül a vizek, vízpartok, a mezők és az erdők élővilága elevenedik meg előttünk, míg a fa törzsén és lombkoronáján macskabaglyot, fakopáncsot, szajkót, nyusztot és egy vörös mókust is láthatunk. Egy hatalmas akváriumban pedig megtekinthetjük a Deseda-tó jellegzetes növényevő és ragadozó halait. Lehetőség van kipróbálni többféle interaktív játékot, ill. időszaki kiállításokat megtekinteni. A kültéri bemutatóhelyeinkről madár-, szitakötő-, béka és teknős-megfigyelőhelyről lehetőségünk van meglesni a desedai élővilágot élettevékenységük közben. További szórakozási lehetőséget jelenthetnek még a játszótér, a kerékpár- és csónakkölcsönzés és a kirándulóhajózás is.


Állandó kiállítás

BÉKALENCSE, VÍZI PÁSZTOR, FAKOPÁNCS – A Deseda élővilága. A közvetlenül a vízpartra tervezett kiállítási épület egyedi építészeti megoldással egy hajót formáz, amely orrával a víz felé fordul. Állandó kiállításunk a Deseda-tó változatos élővilágába enged betekintést a látogatóknak, számos attrakcióval és interaktív elemekkel szolgálva az aktív ismeretszerzést és kikapcsolódást. A kiállítás központi látványeleme az épület csúcsában elhelyezkedő, épített tölgyfa, amely az épület teljes magasságát kitölti.

Az élménypark elemei

A látogatóközpont további élményeket is tartogat a látogatók számára! Detektív üvegen keresztül megfigyelhetjük a Deseda madárvilágát a madármegfigyelő házikóból, megismerhetjük a leggyakoribb szitakötőfajokat a szitakötő házban, a béka- és teknőslesnél pedig a vízpartok kis lakóit természetes környezetükben figyelhetjük meg. A park kiválóan alkalmas iskolai csoportok számára tanulás, illetve szórakozás céljára. A látogatóközpont gazdag kínálatát tovább színesíti a környezetbarát, elektromos meghajtású, napelemes kiránduló hajó, valamint a csónak- és kerékpárkölcsönzés lehetősége. Ez utóbbival mintegy két óra alatt egy csodálatos túra valósítható meg a Deseda körül kiépített kerékpárúton.

 Lombkoronatanösvény a Desedán

A lombkoronatanösvény a desedai arborétumtól (kaposfüredi oldalon) nem messze található. A tanösvény nagyjából 20 méter hosszú és 6 méter magas.Bővebb információ:Tel.: +3630/869-6051

E-mail: deseda@smmi.hu

http://smmi.hu/

Nyitva tartás: Április 1-jétől október 31-ig,

hétfőtől vasárnapig, 10-18 óráig,

november 1-jétől március 31-ig:

keddtől vasárnapig, 10-16 óráig
Zsippó – Madár és ÉlményparkA Madár- és Élménypark 2010 márciusában nyílt meg Bárdudvarnok festői szépségű kistelepülés részén, Zsippón. Az élménypark 2,5 hektáros. Területén Somogyban egyedülálló 1,5 ha-os arborétumot találunk. Közel 100 fajta madarat, köztük pávát, 37 fajta galambot, 26 tyúkfajtát, papagájokat, vízi szárnyasokat és egyéb érdekes madarakat láthatunk. Parasztházunkban megcsodálhatja a paraszti élet tárgyait, ruháit, képeit. Nádtetős pajtánkban bepillantást nyerhet a régmúlt földművelés eszközeire és termékek feldolgozására. Bemutató kertünkben közel 100 régi, illetve mai növényfajta termesztésével ismerkedhet meg. A park színfoltjai a szökőkút, a kilátó, az indiánsátor és a számtalan nyíló virág, a sokféle örökzöld és lombhullató bokor és fa között. A sokféle látnivaló megtekintése és a túraútvonal bejárása után kedvére sportolhat, játszhat a sportpályán. 2015-től pónilovas és szamaras állatsimogatóval bővült az élménypark.


Bővebb információ:

7478 Bárdudvarnok, Zsippó 50.

Tel.: +3630/517-7430, +3682/713-089

E-mail: zsipposzepe@citromail.hu

http://zsipposzepe.fw.hu

 

 

 
Tourinform logo Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület EDEN - Kíváló Európai Desztinációk
Jelen honlap tartalmáért a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület felelős.
Látogatók száma 2007.12.10. óta: 3 800 049
Adatvédelem