Logo

Projekt logo
Rendezvénynaptár
2018. Január »
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:

magyar english
 Akadálymentes verzió Főoldal Nyomtatás Elérhetőségek Térkép  
 

FIGYELEM-Aktuális információk  Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület:


Hungary Card 2017

Lepje meg magát és családját a 2018. évi Hungary Card – Magyar Turizmus Kártyával, mely számtalan megtakarítási lehetőséget kínál belföldön egy éven át.

Fedezze fel Magyarország számtalan látnivalóját, természeti és kulturális értékeit, földön, vízen, levegőben, s mindezt sok-sok kedvezménnyel!

Válassza a kártya bármely típusát, a Basic, vagy Plus csomagot, kedvezményes utazási lehetőségek, múzeumi, színházi, állatkerti, cirkusz, és fürdő belépők, és sok más szabadidős tevékenység várja az országban.  A kártya nem névre szóló, így barátok, ismerősök is élvezhetik annak előnyeit 2019. január  31-ig.

A kedvezményeket három módon kaphatják meg: 

·         Kártya felmutatásával sok száz elfogadóhelyen, 

·         Közlekedési kedvezmények a szelvényfüzetben 

·         További vonzó kínálat az internetről letöltött és  kinyomtatott  „e-szelvények”  segítségével

Egy kis ízelítő a kártyacsomagok tartalmából:

Hungary Card Basic: Az ára már az első használatnál megtérülhet, tartalmazza az összes felmutatós kedvezményt (10-50% szálláshelyek, éttermek, strandok, kalandparkok, fitness termek, színházak, múzeumok, fesztiválok, stb.) és számos elektronikus kedvezmény tartozik hozzá, pl. fél árú belépők a Zsolnay-Negyedbe, Újszínházba, Bethlen Téri Színházba, Fővárosi Állatkertbe, 20% dunai hajózásnál, 25% a Fővárosi Nagycirkuszba, 50% a Művészetek Völgye Fesztiválra, stb.

Hungary Card Plus: 

·         Magában foglalja a Basic csomag összes kedvezményét

·         33-50% egyúti vasúti menetjegyre

·         50% helyközi Volán autóbuszjáratokon

·         Ingyenes helyi közlekedés vidéki nagyvárosokban

·         50% az Aquaworldbe

·         50% Cserkeszőlő, Hévíz, Sárvár gyógyfürdőinek egyikében

·         50% balatoni hajózásnál

Árak:
Hungary Card Basic: 6 000 Ft /db
Plus csomag: 12 000 Ft /db

A kártya érvényessége: 2019. január 31.

Megvásárolható >

77401 KUPONKÓD SEGÍTSÉGÉVEL 10% KEDVEZMÉNNYEL RENDELHETŐ MEG a kártya bármely típusa a www.hungarycard.hu oldalon keresztül. A kiszállítás ingyenes.


Kaposvár kártya


Kaposvári állandó lakos továbbá Kaposváron tanuló, nappali tagozatos diák igényelhet a Kaposvár Kártyát. A kártya igénylésének és átvételének helye a Kaposvári Tourinform Iroda, 7400 Kaposvár, Fő u. 8.
Az irodában a Tourinform munkatársai töltik ki az elektronikus adatfelvételi lapot. Ehhez az ügyintéző az igénylő lakcímkártyája alapján a lakcímadatokat ellenőrzi és megállapítja a jogosultságot.


Ha az igénylő nem kaposvári állandó lakos, de Kaposváron nappali tagozatos tanulói/hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a Kaposvár Kártya igényléséhez szüksége lesz az oktatási intézmény igazolására az élő tanulói/hallgatói jogviszonyról.
Ha a Kaposvár Kártya mellé az igénylő szeretne saját nevén lévő személy-gépkocsijára, szombati napra és Kaposvár Város Önkormányzata által üzemeltetett díjköteles parkoló helyekre szóló, ingyenes parkolási jogosultságot kérni, az ügyintézéshez az autó forgalmi engedélyére is szükség lesz.
2015. április 1-étől a kártya elkészítése a Tourinform irodában történik, igényléskor átvehető.


Az újonnan kiváltott Kaposvár Kártya tárgyévben, továbbá a következő év január 31-ig használható további érvényesítés nélkül! A Kaposvár Kártya érvényességét évente meg kell hosszabbítani a folyamatos használat érdekében.
A következő évi érvényesítések november első munkanapjától intézhetők a Tourinform Irodában. A lakcímkártyára és szükség szerint az  oktatási intézmény igazolására a Kaposvár Kártyák érvényességének hosszabbításakor is szükség van!  A meglévő szombati ingyenes parkolási jogosultság folytatásához a rendszám egyeztetésére van szükség!
Lejárt érvényességű Kaposvár Kártya bármikor újraérvényesíthető!


A Kaposvár Kártya kiállításának díja teljes áron 1000 Ft + Áfa (1270 Ft), 14 év alatti gyermek és nyugdíjas számára 500 Ft + Áfa (635 Ft). A meglévő Kaposvár Kártya érvényesítési költsége a fenti díjak fele, bruttó 635 illetve 320 Ft.


Elfogadóhelyek listája: http://www.kaposvarkartya.hu/
Elfogadóhelyeknek: http://www.kaposvarkartya.hu/
Részletek a honlapon: http://www.kaposvarkartya.hu/A SEUSO-KINCS - A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM VÁNDORKIÁLLÍTÁSA 2017-2018


A Seuso-kincs 2017. október 29-én a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében országos körútra indult.  Elsőként a Szent István Király Múzeumban, majd Zalaegerszegen került bemutatásra, s ezek után látható itt, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban.

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgyegyüttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik. 2017. november 19-ig Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban lesz látható.
A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. Az ezüstműves remekművek saját korukban összesen 2040 solidust érhetettek. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni! A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek. A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve.  Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el úgy, hogy a nagy tálakat az üst aljába, lefelé fordítva egymásra, majd a kisebb edényeket a tetejükre fektették.
A római császárkor késői szakaszából (4. ˗ 5. század) származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjéhez tartozott. Nevét más történeti forrás nem őrizte meg, de elképzelhető, hogy a hivatali apparátus tagjaként vagy a hadsereg tisztjeként császári szolgálatban állt. Családjának vagyonához nemcsak ezüstedények, hanem egy Balaton környékén fekvő nagybirtok és villa is hozzátartozhatott.
A késő császárkorból ismert mintegy harminc, lakoma-készlet darabjait is tartalmazó nemesfém kincslelet között a Seuso-kincs mind művészi, mind anyagi értékét tekintve kiemelkedő helyet foglal el. A kiállításon bemutatott ezüstkészlet össztömegével a fennmaradt késő császárkori ezüst ötvösművészeti kincsleletek között a legértékesebbnek számít.
A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta meg, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték ezekre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A műkincs-együttesnek ezután nyoma veszett, majd a műkincspiacon bukkant fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot a 80-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium egy 1990-es New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron, ennek az összegnek a többszöröséért.
A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról, és hogy visszaszerezze a páratlan értékű ezüsttárgyakat. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén a magyar államnak megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetnie a kincs jóhiszemű vásárló státuszában levő korábbi birtokosainak.
A tárgyalásoknak köszönhetően a nagyközönség mostantól szabadon megcsodálhatja a késői császárkor kiemelkedő művészi színvonalú műkincs-együttesét.
 
A Seuso-kincs vándorkiállítás helyszínei és időpontjai:
Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum
2017. december 29. – 2018. január 21.

 
A Seuso-kincs / Vándorkiállítás 2017–2018
A kiállítást rendezte: Dági Marianna, Mráv Zsolt
Szakmai lektor: Török László
Műtárgyfotók: Dabasi András, Kardos Judit
Grafikai tervezés: Farkas Anna
Kiállítás látványterv, installáció: Narmer Építészeti Stúdió
 

Magyar Nemzeti Múzeum
Projektirányítás: Varga Benedek főigazgató, Rezi-Kató Gábor főigazgató-helyettes, Tomka Gábor projektvezető, főigazgató-helyettes, Varga Lujza projektmenedzser
Pénzügyi vezető: Zsurki Attila
Kommunikáció: Berényi Marianna, Szily Marianna
Dokumentáció: Sz. Bukucs Barbara
Szerkesztő: Merényi Ágnes
Műtárgyvédelem: Lencz Balázs
Biztonságtechnika: Pataki János
Szakmai asszisztens: Szabadváry Tamás
Múzeumpedagógia: Kenesei Zsófia, Suba Eszter, Vattay Liliána
 
Támogató: Magyarország kormánya, Emberi Erőforrások Minisztériuma
 
LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ
Helyszín:    Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár, Fő u. 12. Anker-ház. (Az épület nem akadálymentesített)
Nyitva tartás:    A kiállítás megtekinthető: 2017. december 29-én 13 órától, 2018. január 21-én, 20.00 óráig. Nyitva tartás naponta 9-20 óráig. 2018. január elsején zárva
Jegyárak:    Felnőtt: 600,- Ft,
Kedvezményes: 300,- Ft
A kedvezményezettek köréről lásd lejjebb.
Jegyvásárlás a múzeum pénztárában, a Fő u. 10. szám alatt – elővételben is!

Megtekintés: A látogatók várható nagy száma miatt
•    minden egész órakor csoportok (15 fő felett),
•    fél órakor egyéni látogatók kerülnek beengedésre.
•    Alkalmanként 25 perc áll rendelkezésre a kiállítás megtekintésére.
•    A kiállítótérben maximum 35 fő tartózkodhat.
•    A bejutás során előnyt élveznek az előre bejelentkezett csoportok és egyének.

Bejelentkezés:
Lehetőség van 15 fő feletti csoportoknak időpont foglalásra (egész órákra), valamint egyéni bejelentkezésre (minden fél órára).
Ezt megtehetik a
•    seuso.smmi.hu oldalon online.
•    Emali: seuso@smmi.hu
•    Telefonon: 30/869-6056, 30/206-2881

HASZNOS INFORMÁCIÓK LÁTOGATÓINK SZÁMÁRA:
•    A kiállítótérben egyszerre maximum 35 fő tartózkodhat, ezért várakozásra lehet számítani.
•    A regisztrált, időpontra érkező csoportok belépésnél előnyt élveznek. A kiállítás megtekintése ebben az esetben nem érkezési sorrendben történik.
•    Kérjük, hogy a jegyek kifizetése és átvétele előtt legalább 30 perccel érkezzenek!
•    A ruhatár használata kötelező és ingyenes, a kiállítótérbe csak kisebb kézitáska vihető be, amely mérete nem haladhatja meg a 30×30 cm-t. Hátizsákot a kiállítótérbe bevinni tilos. A ruhatárban elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállalunk.
•    Babakocsit, nagyméretű tárgyat, esernyőt, sétabotot a kiállításba bevinni nem lehet.
•    A fényképezés, videófelvétel készítése tilos, fotójegy váltására sincs lehetőség. Mobil telefonnal sem lehet felvételeket készíteni.
•    A kiállítótérbe ételt, italt bevinni nem lehet.
•    A kiállítás és a pénztár nem egy helyen van. Előbbi a Fő u. 12, míg utóbbi a Fő u. 10. szám alatt található.
•    A pénztárban csak készpénzes fizetésre van lehetőség.
•    Dohányzás a múzeum területén tilos!
Kedvezmények, kedvezményezettek köre:
2011. július 26-án hatályba lépett 194/2000.(XI.24.) Kormányrendelet értelmében a múzeum állandó és időszaki kiállításait az Európai Gazdasági Térség állampolgárai (a magyarok is) a következő kedvezményekkel látogathatják.
•    Kiskorúak, 6. életévük betöltéséig
•    70. életévüket betöltöttek
•    Fogyatékossággal élők, valamint kísérőik (jogosultanként legfeljebb egy fő)
•    Közoktatásban dolgozó pedagógusok
•    A közoktatási és kulturális miniszter által kiadott szakmai belépővel (hátoldalán érvényesített közgyűjteményi kártya), illetve a Pulszky Társaság, a Magyar Múzeumi Egyesület, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Levéltárosok Egyesülete tagkártyájával rendelkezők
•    Minden hónap első vasárnapján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két hozzátartozó.
•    Valamennyi látogató a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein: (március 15., augusztus 20., október 23.)
A Rippl-Rónai Múzeum kiállítóhelyeit 50%-OS KEDVEZMÉNNYEL látogathatják (a különféle kedvezmények nem vonhatók össze, jegyvásárláskor csak egyféle kedvezmény érvényesíthető):
•    6-26 év közötti életkorúak
•    amennyiben a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 18.§ (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugellátásban részesül.
•    Legfeljebb két fő, amennyiben legalább két, 18 év alatti személyt kísér, és azok közeli hozzátartozója
Vasúti kedvezmény
A kiállítás iskolai csoportok számára, a MÁV járatokkal ingyenesen közelíthető meg. Erről pontosabb információkat találhat a honlap főoldalán át megközelíthető, a Vasúti kedvezményt bemutató oldalunkon.

 


 

Kaposvári Tekergő

 

A Public Bike System Hungary Kft. elektromos rásegítésű kerékpár és e-roller kölcsönző/megosztó rendszere hozzájárul, hogy a kaposvári polgárok, a városban tanuló diákok  valamint a környező településekről napi rendszerességgel munkába járók gyorsabban,  könnyebben és olcsóbban elérjék a városban található úti céljukat. A kerékpár  megosztó rendszer elektromos rásegítésűkerékpárokkal és e-rollerekkel üzemel. A „Kaposvári Tekergő” rendszer jelenleg 4 állomáson (helyszínek  bővebben a https://cityebike.hu/kaposvar/ weboldalon) összesen 48 db elektromos kerékpáros dokkolóval, 26 db e-kerékpárral, 6 db e-rollerrel áll rendelkezésre.  Az állomás használata és az állomásokon  található dokkolók ONLINE internet kapcsolattal működnek. Az elektromos kerékpár hatótávolsága max. 70-100 km, az e-roller hatótávolsága max. 20 km.
Használati díj:
-    Kaposvár kártyával   4635 Ft /3650 pont/ 1 év használatra
-    CityBike kártya 5715 Ft/3650 pont/ 1 év
-    Turista (és egyéb felhasználók)  500 Ft/óra + 10000 Ft kaució / fő
Regisztrációhoz szükséges a lakcímkártya, fényképes igazolvány, e-mail cím, és telefonszám.

További információ:

https://cityebike.hu/kaposvar/

Regisztráció a kerékpárokhoz

https://regisztracio.cityebike.hu/


 

 
Tourinform logo Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület EDEN - Kíváló Európai Desztinációk Cityebike
Jelen honlap tartalmáért a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület felelős.
Látogatók száma 2007.12.10. óta: